Terug naar homepagina van bijzondere ervaringen

Heb ik een psychose?

Het hebben van bijzondere ervaringen komt veel voor en betekent niet dat je een psychose hebt of zult krijgen. Maar bijzondere ervaringen kunnen er wel op lijken. Het worden soms ook psychose-achtige ervaringen genoemd. Maar het is niet hetzelfde.  

Wat is een psychose?

Je zit in een psychose als je voor langere tijd helemaal opgaat in bijzondere ervaringen. De dingen die je ziet of hoort (zoals een stem), of de dingen die je denkt (zoals achterdocht) overheersen dan je leven. Je kunt niet goed meer relativeren. En je gedachten kunnen ook anders aanvoelen of gaan, zoals langzamer (of juist sneller) en chaotischer. Het contact met de mensen om je heen gaat vaak moeilijk. Je vrienden en familie begrijpen je niet meer goed. En jij staat ook minder open voor wat zij zeggen. Je bent zoveel met bijzondere ervaringen bezig dat andere dingen niet meer goed gaan, zoals school of werk.  

Een bijzondere ervaring is dus geen psychose

Als je een enkele keer een hallucinatie hebt of iets anders bijzonders meemaakt, zit je dus zeker niet in een psychose. Ook de kans op een psychose in de toekomst is vrij laag als je af en toe iets bijzonders meemaakt. Als de bijzondere ervaringen veel voorkomen, je hebt er veel last van hebt, en je de dingen in je leven minder goed kunt doen, dan is er wel een kans dat je richting een psychose gaat.  

Bezorgd dat je een psychose aan het krijgen bent?

Zoek hulp en steun:​

  • Chat, bel, app of mail met iemand van MIND Korrelatie.
  • Praat met je vrienden of ouders
  • Praat met mensen in de buurt of op school
  • Er zijn in Nederland speciale teams (EDI-teams) die helpen bij bijzondere ervaringen. Vind een EDI-team bij jou in de buurt
  • Of zoek contact met je huisarts.
Meer thema's

EDI-teams

Deze teams zijn specialist in bijzondere ervaringen. Je kunt contact zoeken. Bijvoorbeeld voor hulp of een assessment (beoordeling van je bijzondere ervaringen).

Waarvoor kun je terecht bij een EDI-team?

EDI staat voor ‘Early Detection and Intervention’. Deze teams vallen onder de GGZ, en er werken speciaal opgeleide psychologen.

Je kunt een eenmalige afspraak maken om te praten over jouw bijzondere ervaringen. Indien nodig en gewenst, kun je ook behandeling krijgen. Dit vermindert stress en zorgen, of het voorkomt dat jouw nare belevingen erger worden. Je kunt naar een Bijzondere Ervaringen (EDI) team verwezen worden door een huisarts, maar je kunt vaak zelf ook even bellen om te horen hoe het daar werkt.

Als je belt is er kans dat je het secretariaat van een bredere afdeling aan de telefoon krijgt. Maak dan duidelijk dat je iemand wil spreken van het EDI-team (of ‘vroegdetectie’ of ‘vroegsignalering’).

Ik wil meehelpen

Ben jij bereid om samen met ons de inhoud te verbeteren?