Telepathie

‘Ik weet niet hoe, maar ik kan gewoon aanvoelen wat andere mensen denken.’

Soms gebeurt er iets waarvan je denkt: dit is telepathie. Er is geen andere verklaring. Je denkt bijvoorbeeld aan je beste vriendin en op datzelfde moment stuurt ze jou een bericht dat ze aan jou moest denken. Je hebt een vreemd gevoel in je buik op weg naar een afspraak en daar aangekomen vertelt die vriend dat zijn oma net overleden is. Of er gebeurt iets ergs met je tweelingbroer en jij voelt dat, ook al ben je er helemaal niet bij. Dit soort ervaringen noemen we telepathie.
Telepathie is het rechtstreeks communiceren met anderen via je gevoel, zonder het gebruik van taal of techniek. Best handig, als je dat echt zou kunnen. Maar ook wel creepy. Wil je bijvoorbeeld wel met iedereen zomaar je gevoel communiceren? Kun je telepathie ook uitzetten als je er even niet op zit te wachten?

02 visual bij ZZD telepathie

Wat weten we van telepathie?

Wetenschappers, zowel de sceptici als de voorstanders, hebben het bestaan van telepathie nog niet kunnen bewijzen. Het is nog nooit iemand, die aangaf een telepathische gave te hebben, gelukt om dat in een laboratorium aan te tonen. Terwijl veel bekende paragnosten dit wel geprobeerd hebben, zoals Derek Ogilvy. 
Het is best een mooi idee dat je in contact staat met iemand waar jij veel om geeft. Een buitengewone relatie die jij alleen kan voelen. Maar als deze gedachte je angstig maakt, dan is het goed om te bedenken dat er ook andere verklaringen voor zijn.
Ons geheugen werkt zo dat vooral opvallende momenten worden opgeslagen, bijvoorbeeld wanneer twee dingen ‘toevallig’ samenkomen. Als jij een telefoontje krijgt van je moeder terwijl je tegelijkertijd ook aan haar denkt, dan is dat ‘buiten het gewone’, valt dat je op en wordt juist dit in je geheugen opgeslagen. Terwijl ze je ook weleens belt wanneer je er niet op zit te wachten en heel erg vaak niet belt als je aan haar denkt. Maar omdat dit vrij onopvallende gebeurtenissen zijn, vergeet je die snel weer.

Wat kun je doen?

Hoe je een telepathische ervaring wilt verklaren is dus aan jezelf. Als je het gevoel hebt de gave te hebben om telepathisch contact te hebben met anderen, bedenk dan hoe je hiermee om wilt gaan. Hebben anderen altijd behoefte aan jouw gave?
Als je er angstig van wordt, focus je dan op de realiteit. Er zijn veel bronnen die dieper ingaan op dit vraagstuk. James Randi heeft er bijvoorbeeld zijn levensmissie van gemaakt om te bewijzen dat telepathie niet bestaat.

Blijf je er toch last van houden? Dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Die kan je verwijzen naar een expert die samen met jou kijkt hoe je ermee om kan gaan. Ook kun je (anoniem) contact opnemen met onze hulpverleners van MIND Korrelatie.

03 does_donts_telepathie2