Stemmen horen

170621_stemmen-horen2

Als je stemmen hoort

Stel, je bent alleen thuis en je hoort ineens een stem die iets (tegen je) zegt, een woord, of een zin, of iets wat je niet goed kunt verstaan. Als je zoiets meemaakt en het blijft terugkeren, kan dat verwarrend zijn en vragen bij je oproepen. Ben ik gek aan het worden? Waar komt dit vandaan? Moet ik me hier ongerust over maken? Zeker als die stemmen vervelende dingen tegen je zeggen of je opdragen om rare of nare dingen te doen, kan het erg vervelend zijn. Misschien mooi om al direct hier aan het begin te noemen dat het horen van stemmen veel voorkomt.

Hoe werkt stemmen horen?

Dit soort ‘stemmen’ ontstaan ergens in onze hersenen, zonder dat je ze zelf bedenkt. Vergelijk het met dromen. Soms heb je een droom die volkomen onbegrijpelijk is en die je ook niet kan beïnvloeden. Zo kunnen stemmen ook in je opkomen.

Stemmen horen is niet schadelijk en geen reden om ongerust te zijn of te denken dat je gek wordt. Stemmen horen kan wel een probleem worden. Bijvoorbeeld als je echt gaat luisteren naar wat ze zeggen, gaat geloven wat ze zeggen of gaat doen wat ze je vertellen te doen. Vaak zeggen stemmen dingen waar jij in leven mee bezig bent. Daardoor geloof je snel wat ze zeggen. Dat is niet terecht. Want stemmen weten nooit meer dan jij zelf weet. Probeer een stem maar eens te vragen wat er morgen gaat gebeuren. Of waar een boek over gaat wat jij zelf niet gelezen hebt. Je krijgt geen antwoord of een verkeerd antwoord.

Horen andere mensen ook stemmen?

Allereerst, stemmen horen is helemaal niet zo ongewoon of raar als je misschien denkt. In Nederland heeft één op de tien mensen wel eens een stem gehoord. Misschien vraag je je af waarom jij dan wel stemmen hoort en anderen niet? Dat heeft te maken met een bepaalde gevoeligheid in je brein. Bij de een is deze gevoeligheid sterker aanwezig dan bij de ander. Daardoor hoor je flarden die in jouw hoofd ontstaan als stemmen van een ander. Maar het blijven hersenspinsels!
Er zijn ook mensen die er helemaal geen probleem mee hebben en hun stemmen zelfs prettig vinden. Het belangrijkste dat we hier duidelijk willen maken, is dat stemmen niets met jou als persoon te maken hebben. Jij bent niet verantwoordelijk voor wat de stemmen zeggen en je hoeft het vooral niet met ze eens te zijn.

Wat kun je doen aan stemmen horen?

Het horen van een stem is iets waar je weinig controle over ervaart. Probeer rustig te blijven en je zo min mogelijk van de stemmen aan te trekken en ze te negeren. Ga niet met ze in gesprek, maar ga even andere dingen doen. Neuriën helpt soms voor afleiding, net als muziek luisteren met oortjes in. Maar ook een hete douche of praten met iemand kan helpen de geluiden te verdrijven. Probeer uit en kijk wat voor jou werkt.

Beschouw stemmen horen als een soort jeuk, vervelend maar onschadelijk. Als je er toch te veel last van blijft houden, is het slim om contact op te nemen met je huisarts. Die kan je verwijzen naar een expert die je kan helpen er beter mee om te leren gaan, zodat je er minder door gehinderd wordt.

Direct contact met een hulpverlener

Hoor jij stemmen en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.

Meer lezen over stemmen horen?

Robin Timmers hoort stemmen en schreef er een boek over. 

03 dos_donts_stemmen horen