Gekke ervaringen als je in slaap valt

‘Soms schrik ik wakker en voel dat er iets of iemand in mijn slaapkamer is, maar die kan ik dan niet zien’

Hypnagoge ervaringen

Ken je het gevoel dat je heel diep valt net voordat je in slaap valt, zodat je wakker schrikt? Slapen is best iets bijzonders. Als je slaapt wordt de verbinding tussen je spieren en je brein verbroken. Dit moment kun je letterlijk ervaren als in slaap ‘vallen’. Dat ontkoppelen van hoofd en lichaam is wel zo praktisch. Droom je dat je rent? Dan reageert je lichaam daar meestal niet op. Om diezelfde reden dromen veel mensen dat ze vliegen, omdat hun lichaam gewichtloos aanvoelt.

Tijdens de overgang tussen wakker zijn en inslapen kun je allerlei vreemde dingen ervaren. Dit noemen we hypnagoge hallucinaties. Deze ervaringen voelen veel ‘echter’ aan dan een droom, ook al zijn ze het niet. Je kunt bijvoorbeeld het idee hebben dat er iemand in je kamer is.

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

Hoe werkt het?

Je kunt in de overgang van waken naar slapen vaak niet goed beoordelen of je slaapt of wakker bent. En dat kan beangstigend zijn, zeker als je je wel wakker voelt, maar je denkt of zegt iets vreemds, of je ziet, hoort, voelt of ruikt dingen die er niet echt zijn. Je hersenen gaan anders om met informatie als je aan het inslapen bent. Het lijkt alsof je gedachten minder van jezelf zijn en een eigen leven leiden, terwijl je er wel meer in opgaat. De grip op tijd raak je kwijt en het wordt lastig om realiteit en fantasie te onderscheiden.

Wat kun je eraan doen?

Dit soort ervaringen zijn heel normaal en niets om je zorgen over te maken. Dat betekent niet dat je er geen last van kan hebben. Hoe gezonder en fitter je lichaam en geest, hoe kleiner de kans op hypnagoge ervaringen. Als je erg vermoeid bent of drank/drugs hebt gebruikt komt dit vaker voor, daar kun je dus op letten. Maar ook frisse lucht tijdens het slapen kan helpen om de hypnagoge ervaringen tegen te gaan!

Heb jij hier last van en zou je daar graag eens met iemand over willen praten? Je kunt (anomiem) contact opnemen met onze hulpverleners van MIND Korrelatie.

03 dos_donts_inslapen