Zelfwaardering
Jezelf een beetje oké vinden is belangrijk. Onzekerheid heeft iedereen wel eens, en dat is helemaal niet erg. Maar als je je wekenlang alleen maar onzeker voelt, of zelfs slecht over jezelf, dan is er wel een probleem. Je kunt dan vastzitten in een cirkel. Je ziet bijvoorbeeld je successen en goede kanten niet meer. Ook maakt onzekerheid (of een lage zelfwaardering) je meer kwetsbaar voor bijzondere ervaringen. Als je onzeker bent denk je bijvoorbeeld sneller: dat anderen boos zijn of je kwaad willen doen, dat er dreiging is, of dat je bepaalde ervaringen niet aankunt.
Stel geen hogere eisen aan jezelf dan aan anderen
Als je meer eisen aan jezelf stelt dan aan anderen, dan heet dat: ‘meten met twee maten’. En dat is niet eerlijk. Waarom zou jij meer moeten kunnen dan anderen? Anderen hoeven niet altijd perfect te zijn, en jij ook niet. Je vindt je vrienden nog steeds leuk als ze er een dag wat minder goed uitzien, een keer iets onhandigs doen, of een onvoldoende halen. Dat geldt andersom ook.
Je mag dingen hebben waar je niet goed in bent
Mensen met een negatief zelfbeeld zijn meestal in hun hoofd de hele tijd bezig met één of twee eigenschappen waarover ze ontevreden zijn. Zoals je lichaam niet mooi vinden. Of wiskunde niet snappen. Of niet heel grappig zijn in gesprek met vrienden. Maar kijk eens goed naar anderen om je heen. Iedereen heeft wel een bepaald kenmerk waarin hij/zij niet goed is. Dat hoort erbij, en ook jij mag iets hebben dat niet zo goed is. Anderen vinden jou er meestal niet minder om, en jij hoeft jezelf er ook niet minder om te vinden.
Houd oog voor dingen die jij goed kan
Denk niet alleen aan gemaakte fouten of aan minder goede eigenschappen. Ga ook actief na waar jij goed in bent. Ben je misschien behulpzaam? Sportief? Humoristisch? Betrouwbaar? Vraag eens aan iemand anders wat diegene goed aan jou vindt. En terug aan successen die je misschien ooit behaald hebt. Blijf iedere dag aan je positieve eigenschappen denken. Zo is je zelfwaardering meer in balans.
Meer hulp nodig bij zelfwaardering?
- Chat, bel, app of mail met iemand van de MIND Hulplijn (voorheen Korrelatie).
- Praat met je vrienden of familie. Lees meer over hoe je dit aan kunt pakken.
- Praat met iemand in je omgeving of op school.
- Er zijn in Nederland speciale teams (EDI-teams) die helpen bij bijzondere ervaringen. Vind een EDI-team bij jou in de buurt.
- Of zoek contact met je huisarts.
Meer informatie
Bekijk de tips voor meer zelfvertrouwen van psycholoog Najla