Terug naar homepagina van bijzondere ervaringen

Trauma's overwinnen

210527_trauma overwinnen

Veel mensen (zo'n 80%) maken trauma’s mee in hun leven. Een psychisch trauma is een gebeurtenis die schokkend en ontwrichtend kan zijn. Zoals het meemaken van een ongeluk waarbij iemand (bijna) doodgaat, dreiging en geweld (fysiek of psychisch), gepest worden en seksuele handelingen die over je grenzen gaan. Maar het kan ook minder duidelijk zijn, zoals dat er in je jeugd geen warmte of liefde aanwezig is. We noemen dat verwaarlozing. Dat soort trauma’s zijn minder goed aan te wijzen of uit te leggen, maar hebben enorm veel impact.  

Impact van trauma’s op bijzondere ervaringen

Hoewel je goed kunt herstellen van trauma’s – en er soms sterk van kunt worden – kunnen trauma’s ook best wat narigheid geven. Ze kunnen bijvoorbeeld zorgen voor nare bijzondere ervaringen. Denk aan je lichaam dat minder ‘van jezelf’ voelt. Dat je levendige beelden of stemmen hebt die erg lijken op het trauma. Dat je je emoties minder in de hand hebt. Of dat je mensen niet meer vertrouwt en achterdochtig bent.  

Trauma's kunnen er ook voor zorgen dat onschuldige bijzondere ervaringen voor jou een negatieve betekenis krijgen. Door de trauma’s denk je misschien sneller dat een bijzondere ervaring iets negatiefs zal zijn. Een vreemd gevoel in je lijf is dan niet iets interessants en nieuws om te ontdekken, maar juist iets bedreigends.  

Er zijn ook nog andere manieren  waarop trauma's invloed kunnen hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld leiden tot schuldgevoelens en lagere zelfwaardering, drugsgebruik om er niet aan te hoeven denken en eenzaamheid. En deze zaken kunnen allemaal  bijzondere ervaringen geven, versterken, of negatief maken.  

Hoe overwin je trauma’s?

  • Het eerste is beseffen dat ze er zijn geweest, en dat ervaringen in het hier en nu ermee te maken hebben. Dit besef stelt je misschien al wat gerust, want trauma’s liggen vaak in het verleden en kunnen je niet in het hier en nu kwaad doen.  
  • Daarna gaat het erom hoe de trauma’s je nog steeds lastigvallen. Voel je je alleen en schuldig? Zie je beelden of hoor je stemmen? Heb je andere vreemde ervaringen die bedreigend voor je voelen? Durf je bepaalde dingen niet meer?  
  • Als trauma’s je lastigvallen, dan is een algemene tip om erover te praten. Je bent niet de enige die trauma’s heeft meegemaakt! En weet ook: goed op trauma’s reageren gaat bijna niet, dus hoe je toen op de trauma’s ook gereageerd hebt, waarschijnlijk herkennen anderen dat ook.  
  • Probeer niet veel te vermijden, als die vermijding je leven in de weg gaat zitten. 

Meer hulp nodig bij trauma's?

Meer informatie

EDI-teams

Deze teams zijn specialist in bijzondere ervaringen. Je kunt contact zoeken. Bijvoorbeeld voor hulp of een assessment (beoordeling van je bijzondere ervaringen).

Waarvoor kun je terecht bij een EDI-team?

EDI staat voor ‘Early Detection and Intervention’. Deze teams vallen onder de GGZ, en er werken speciaal opgeleide psychologen.

Je kunt een eenmalige afspraak maken om te praten over jouw bijzondere ervaringen. Indien nodig en gewenst, kun je ook behandeling krijgen. Dit vermindert stress en zorgen, of het voorkomt dat jouw nare belevingen erger worden. Je kunt naar een Bijzondere Ervaringen (EDI) team verwezen worden door een huisarts, maar je kunt vaak zelf ook even bellen om te horen hoe het daar werkt.

Als je belt is er kans dat je het secretariaat van een bredere afdeling aan de telefoon krijgt. Maak dan duidelijk dat je iemand wil spreken van het EDI-team (of ‘vroegdetectie’ of ‘vroegsignalering’).

Ik wil meehelpen

Ben jij bereid om samen met ons de inhoud te verbeteren?