Terug naar homepagina van bijzondere ervaringen

Je positief en fijn voelen

Als je je fijn voelt, dan hebben negatieve gedachten en ervaringen vaak minder kans. Je bent dan sterker en kunt meer aan. Hieronder staan wat tips om een fijn gevoel te krijgen.  

Bekijk youtube filmpjes

Van baby-dieren, bloopers, grappen, of iets wat op jouw lachspieren werkt.  

Doe weer eens wat je vroeger vaak leuk vond

Soms doen we iets dat we eigenlijk heel leuk vinden al een tijdje niet meer. Zoals bepaalde fijne kleren aantrekken, de Donald Duck lezen, in bad gaan, een bepaald spel. Dit weer eens doen is dan prettig, en kan dan ook nog eens fijne herinneringen oproepen.  

Zorg voor balans tussen nuttige, leuke en sociale activiteiten

Er zijn drie soorten dingen die je kunt doen. Als je alle drie genoeg in je leven hebt, is er betere kans dat je stemming goed en stabiel is. Het gaat om:  

  1. nuttige dingen (werk, sport, school) 
  2. leuke dingen (gamen, naar het strand, film kijken, pub-quiz) 
  3. sociale dingen (alles dat je met vrienden of familie doet) 

En soms doe je bovenstaande dingen natuurlijk automatisch tegelijk, als je leuke, sociale dingen doet bijvoorbeeld. Zorg er dus voor dat je alle drie soorten activiteiten voldoende doet.  Als er eentje mist, kijk eens of je deze weer kunt oppakken.  

Doe niet teveel nieuwe dingen

Dit is belangrijk voor je basisgevoel dat je iets goed kunt. En dat is weer belangrijk voor een trots gevoel. Als je alleen maar moeilijke, nieuwe dingen doet, dan zie je vooral anderen om je heen die het beter kunnen dan jij. En hoewel dat goed kan motiveren, moet je dat niet teveel doen als je slecht in je vel zit.  

Meer hulp nodig bij je positief en fijn voelen?

EDI-teams

Deze teams zijn specialist in bijzondere ervaringen. Je kunt contact zoeken. Bijvoorbeeld voor hulp of een assessment (beoordeling van je bijzondere ervaringen).

Waarvoor kun je terecht bij een EDI-team?

EDI staat voor ‘Early Detection and Intervention’. Deze teams vallen onder de GGZ, en er werken speciaal opgeleide psychologen.

Je kunt een eenmalige afspraak maken om te praten over jouw bijzondere ervaringen. Indien nodig en gewenst, kun je ook behandeling krijgen. Dit vermindert stress en zorgen, of het voorkomt dat jouw nare belevingen erger worden. Je kunt naar een Bijzondere Ervaringen (EDI) team verwezen worden door een huisarts, maar je kunt vaak zelf ook even bellen om te horen hoe het daar werkt.

Als je belt is er kans dat je het secretariaat van een bredere afdeling aan de telefoon krijgt. Maak dan duidelijk dat je iemand wil spreken van het EDI-team (of ‘vroegdetectie’ of ‘vroegsignalering’).

Ik wil meehelpen

Ben jij bereid om samen met ons de inhoud te verbeteren?