Terug naar homepagina van bijzondere ervaringen

Hoe geef je positieve betekenis?

Stress rondom bijzondere ervaringen hangt bijna altijd samen met het (onbewust) geven van een negatieve betekenis aan dingen die je meemaakt. Angst heeft te maken met het verwachten van nare dingen die kunnen gebeuren, zoals gevaar; boosheid met ideeën over onrecht en somberheid met gedachten over waardeloosheid en verlies 

Nu horen negatieve gevoelens en stress bij het leven. Die gevoelens zijn ook belangrijk. Ze doen je overleven, helpen schaamtevolle situaties te voorkomen, en ze zetten je vaak aan tot actie. Als ze maar niet gaan overheersen.  

Als je in negatieve patronen terechtkomt

Als je je bij bijzondere ervaringen veel negatief en gestresst voelt, dan zit je misschien vast in een negatief patroon. Vaak ziet dat er zo uit: (1) bijzondere ervaring meemaken, (2) dit roept een negatieve betekenis op, (3) samen met een negatief gevoel, (4) je handelt volgens de betekenis die het voor je heeft, en (5) dit kan het probleem in stand houden of zelfs erger maken.  

Bijvoorbeeld: (1) op sociale media post een vriendin een grapje over puisten, en dat is wel erg toevallig, want jij hebt net vandaag veel puistjes op je gezicht, (2) de betekenis die dit bij je oproept is: ‘misschien pest ze mij, en heeft ze mijn gezicht gezien via de webcam’, (3) je voelt je boos en gespannen, (4) je plakt je webcam af en vermijdt een paar weken alle contact op sociale media, waardoor (5) je je nog meer buitengesloten bent, en het contact met die vriendin niet beter wordt.  

Bedenk altijd twee positieve betekenissen

Een goede tip bij stress rondom bijzondere ervaringen, is om altijd twee positieve betekenissen te bedenken. In bovenstaand voorbeeld kan dat zijn: (a) het was gewoon toeval, of (b) ze heeft mij misschien gezien, maar wilde me juist helpen door puistjes met een grapje onbelangrijk te maken. Deze betekenissen hoeven niet waar te zijn; je weet vaak niet 100% zeker hoe het nou zit. Maar het bedenken ervan helpt vaak toch. Het zet je gedachten op een ander spoor, je kijkt even met een andere bril naar de ervaring, en je beseft je dat je ook de negatieve betekenis niet zeker weet.  

Extra vragen die je jezelf kunt stellen

  • Hoe zou je moeder er tegenaan kijken? 
  • Wat zou je zelf tegen een vriendin met dezelfde ervaringen zeggen? 
  • Heb je eerder iets negatiefs over deze ervaring gedacht, en viel het toen achteraf toch mee? 
  • Kijk je misschien met een te ‘negatieve bril’ naar de situatie? 
  • Zie je iets over het hoofd dat misschien positief kan zijn? 

Hoe je een positieve betekenis meer voelbaar kunt krijgen

Onze verbeelding is krachtig. Het maakt ons bang of bezorgd maken als we ons inbeelden dat er erge dingen gebeuren. Maar de andere kant op werkt ook: het levendig inbeelden van positieve dingen helpt! Fantaseer zo goed mogelijk de meest positieve betekenis die je kunt bedenken, sluit je ogen en leef je in. Zie het voor je! Bijvoorbeeld hoe een eng geluid in huis gewoon de benedenbuurvrouw is die naar de toilet stommelt. Of hoe een vreemde schaduw een mooie berg is waarop jij gaat wandelen. Gebruik je creativiteit. Psychologen noemen dit een vorm van ‘imagery rescripting’.

Bekijk hoe Harry Potter imagery rescripting toepast om enge spreuken tegen te gaan.

Meer hulp nodig bij bijzondere ervaringen?

EDI-teams

Deze teams zijn specialist in bijzondere ervaringen. Je kunt contact zoeken. Bijvoorbeeld voor hulp of een assessment (beoordeling van je bijzondere ervaringen).

Waarvoor kun je terecht bij een EDI-team?

EDI staat voor ‘Early Detection and Intervention’. Deze teams vallen onder de GGZ, en er werken speciaal opgeleide psychologen.

Je kunt een eenmalige afspraak maken om te praten over jouw bijzondere ervaringen. Indien nodig en gewenst, kun je ook behandeling krijgen. Dit vermindert stress en zorgen, of het voorkomt dat jouw nare belevingen erger worden. Je kunt naar een Bijzondere Ervaringen (EDI) team verwezen worden door een huisarts, maar je kunt vaak zelf ook even bellen om te horen hoe het daar werkt.

Als je belt is er kans dat je het secretariaat van een bredere afdeling aan de telefoon krijgt. Maak dan duidelijk dat je iemand wil spreken van het EDI-team (of ‘vroegdetectie’ of ‘vroegsignalering’).

Ik wil meehelpen

Ben jij bereid om samen met ons de inhoud te verbeteren?