Terug naar homepagina van bijzondere ervaringen

Met je gedachten of geest communiceren (telepathie)

210601_telepathie_visual

Soms gebeurt er iets waarvan je denkt: dit is telepathie! Bijvoorbeeld als aan je beste vriendin denkt en op hetzelfde moment ze jou een bericht stuurt dat ze aan jou moest denken. Of je hebt een vreemd gevoel in je buik als je naar een vriend gaat en dan blijkt dat zijn oma is overleden. 49% van de mensen heeft wel eens aangevoeld dat een vriend of familielid in de problemen zit. Telepathie is het rechtstreeks communiceren met anderen via je gevoel of een ‘zesde zintuig’, maar zonder gebruik van taal of techniek. Best handig! Maar misschien ook onprettig, want kan je het ook uitzetten? 

Wat weten we van telepathie?

Wetenschappers, zowel mensen die telepathie toejuichen als afwijzen, hebben het bestaan van telepathie nog niet kunnen bewijzen. Dit hebben veel bekende paragnosten wel geprobeerd. Het is een waardevol idee dat je in contact staat met iemand waar je veel om geeft. Tegelijk kan het je ook angstig maken en dan is het goed om te bedenken dat er ook andere verklaringen zijn voor je ervaringen. 

Ons geheugen werkt zo dat vooral opvallende momenten worden opgeslagen, bijvoorbeeld wanneer twee dingen ‘toevallig’ samenkomen. Als je een telefoontje krijgt van je moeder en je tegelijkertijd ook aan haar denkt, dan voelt dat als ‘buiten het gewone’ en wordt juist dit in je geheugen opgeslagen. Het kan ook zijn dat ze je belt, terwijl je niet aan haar denkt. Maar omdat dit vrij onopvallende gebeurtenissen zijn, vergeet je dit snel weer. 

Wat kan ik doen als ik angstige gedachten heb bij telepathie?

Hoe je een telepathische ervaring wilt verklaren is aan jezelf. Als je het gevoel hebt de gave te hebben om telepathisch contact te hebben met iemand, bedenk dan hoe je hiermee wilt omgaan. Voel jij je er goed en veilig bij, en kunnen anderen het ook waarderen? Top!  

Als je er angstig van wordt, focus je dan op de realiteit. Kijk eens of er ook uitzonderingen zijn: je denkt aan iemand, maar er gebeurt niks. Of je had een droom, maar die bleek niet voorspellend. En ook andersom: er gebeurde iets, maar je had het niet voorgevoeld.

Waar kun je terecht met je vragen over telepathie?

  • Voor vragen over gezondheid kun je terecht bij  je huisarts of tandarts. 
  • Vragen over psychische dingen kun je stellen aan een psycholoog of psychiater. 
  • Voor religieuze zaken kun je terecht bij bijvoorbeeld imam, pastoor, dominee of rabbijn. 
  • Met vragen over telepathische gaven of paranormale activiteiten kun je terecht bij paragnosten, spirituele helers en genezers, en parapsychologische instituten.  
  • Voor websites geldt dat de websites van officiële organisaties over het algemeen zorgvuldig en betrouwbaar zijn. 

Tips bij het zoeken naar informatie en advies

  • Als iemand zegt ‘geheimen’ te kennen, of meer te weten van complotten, neem dan die adviezen niet te serieus.  
  • Hoe vreemd het ook klinkt, de meerderheid heeft in veel gevallen toch gelijk. 
  • Goede antwoorden helpen om meer grip te krijgen op onszelf en de wereld om ons heen. Brengen de antwoorden je in verwarring en word je er angstiger van, dan is dat geen goed teken. Vraag je dan af of je wel antwoord krijgt van de juiste persoon. Een antwoord moet je helpen om de dingen beter te begrijpen waardoor je minder angstig wordt. 
  • Als iemand (die jou advies geeft) zegt het allemaal 100% zeker te weten, dan klopt dit vaak niet. Voor de meeste vragen bestaat namelijk geen zeker antwoord. Er zijn altijd onduidelijkheden. Dat hoort bij het leven. 
  • Sommige mensen zeggen heel goed te weten hoe de wereld in elkaar zit. Zij geven adviezen en waarschuwingen, maar als je naar hun eigen leven kijkt, dan zie je dat ze zelf best wat problemen hebben. Het lijkt erop dat zij het voor anderen beter weten dan voor zichzelf. De vraag is dan of hun adviezen en waarschuwingen wel zo goed zijn.  

210512_do_dont_telepathie

Meer hulp nodig bij telepathie?

Ervaring

Bekijk het verhaal van Marijke: "Als ik in bed lag had ik een soort fantasie dat klasgenoten buiten met een soort machine mijn gedachten konden horen."

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

Het zesde zintuig ontmaskerd

De mentalist die optreedt als Tony Chakra vertelt dat hij paranormale gaven beheerst: hypnose, telepathie, telekinese, pendelen, wichelroedelopen, healing, cold reading, tarotkaarten, astrologie, horoscopen, geheugentrucs. Alleen… Tony is er ook eerlijk over dat onze vijf zintuigen mooi samenwerken en ver kunnen komen met trucs, maar hij een apart zesde zintuig niet heeft gevonden. Hij vertelt er meer over in dit interview met TV Limburg en in het boek "Iedereen is paranormaal, het zesde zintuig ontmaskerd." Zet dit eens als een mogelijke verklaring naast andere verschillende verklaringen voor het herkennen van verbanden en toevalligheden in gedachten in contact met andere mensen. 

EDI-teams

Deze teams zijn specialist in bijzondere ervaringen. Je kunt contact zoeken. Bijvoorbeeld voor hulp of een assessment (beoordeling van je bijzondere ervaringen).

Waarvoor kun je terecht bij een EDI-team?

EDI staat voor ‘Early Detection and Intervention’. Deze teams vallen onder de GGZ, en er werken speciaal opgeleide psychologen.

Je kunt een eenmalige afspraak maken om te praten over jouw bijzondere ervaringen. Indien nodig en gewenst, kun je ook behandeling krijgen. Dit vermindert stress en zorgen, of het voorkomt dat jouw nare belevingen erger worden. Je kunt naar een Bijzondere Ervaringen (EDI) team verwezen worden door een huisarts, maar je kunt vaak zelf ook even bellen om te horen hoe het daar werkt.

Als je belt is er kans dat je het secretariaat van een bredere afdeling aan de telefoon krijgt. Maak dan duidelijk dat je iemand wil spreken van het EDI-team (of ‘vroegdetectie’ of ‘vroegsignalering’).

Ik wil meehelpen

Ben jij bereid om samen met ons de inhoud te verbeteren?