Terug naar homepagina van bijzondere ervaringen

Online achterdocht - phishing

Online achterdocht header

“U bent gehackt, controleer nu uw bank-app a.u.b.”

Phishing komen we allemaal tegen. Het is een vorm van oplichting met valse e-mails, berichten en linkjes om aan je inloggegevens te komen. Internetfraude dus. Dit kan soms zover gaan dat mensen worden gemanipuleerd door iemand die zich voordoet als bankmedewerker. Vaak wordt misbruik gemaakt van de goedgelovigheid van mensen. Vooral mensen vanaf 50 jaar, die minder van technologie weten, zijn een risicogroep.

Een voorbeeld van een phishingbericht is dat je bankrekening is geblokkeerd en je je bank-app moet controleren. Je zult niet snel in de val trappen als wordt genoemd dat je SNS-rekening wordt geblokkeerd, terwijl je een ASN-rekening hebt. Maar zodra de oplichter weet bij welke bank je zit en welk rekeningnummer je hebt, komt zo’n bericht geloofwaardiger over. Ook de dreigende toon van het bericht maakt dat je de instructie sneller zal opvolgen.

Wat kan ik doen om met phishing om te gaan?

  • Vaak is phishing wel te herkennen. Door niet-kloppende informatie en spelfouten. Ook een algemeen begin van het bericht (beste heer/mevrouw) is verdacht, aangezien je bank wel weet hoe je heet. Check altijd eerst de afzender of het linkje. Vaak is dit een variant van de officiële website.
  • Reageer niet overhaast, ookal verleiden de berichten je er wel toe. Zodra je het niet vertrouwt, kun je het beste het bedrijf of de organisatie bellen.
  • Je kunt een e-maildienst gebruiken die je op de hoogte brengen bij vermoedens van phishing. Denk aan Google, Microsoft en ProtonMail.
  • Bel direct je bank zodra je erachter komt dat je in een val bent gelokt. Mogelijk kan de schade nog beperkt worden. Ook kan een onderzoek gestart worden om erger te voorkomen.
  • Neem contact op met fraudehelpdesk.nl of bel gratis 088-7867372. Zij kunnen je verder helpen.

Hoe kan ik ermee omgaan als ik angstig word bij phishing?

Het kan zijn dat je bent geschrokken en misschien ben je er veel mee bezig in je gedachten. Deze schrikreactie herkennen veel mensen en helpt je om alert te blijven. Zodra je bovenstaande acties hebt uitgevoerd is het gevaar geweken. Het is dan niet meer helpend om angstig te blijven. Probeer je daarom te richten op dingen die je ontspannen en waar je blij van wordt. Of even je gedachten te delen met iemand die je vertrouwt.
 

Boekentip

Ik weet je wachtwoord van Daniël Verlaan (onder andere andere gebruikt als bron voor dit artikel)

Ik wil meehelpen

Ben jij bereid om samen met ons de inhoud te verbeteren?