Terug naar homepagina van bijzondere ervaringen

Online achterdocht - datalek

Online achterdocht header

Bij een datalek zijn persoonsgegevens in te zien zonder dat dit mag of dat dit bedoeld is. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Verlies van een USB-stick met gegevens van mensen die zonder wachtwoord zijn opgeslagen.
  • Een cyberaanval waarbij persoonsgegevens zijn gestolen
  • Een besmetting met ransomware waarbij persoonsgegevens niet meer te vinden zijn.

Gegevens zoals woonadres, telefoonnummer of wachtwoord kunnen gelekt worden. Gevoelige gegevens zoals je gezondheid, ras of godsdienst worden ‘bijzondere persoonsgegevens’ genoemd. Deze zijn via de wet extra beschermd. Deze mogen daarom niet zomaar verwerkt of opgeslagen worden.

Autoriteit Persoonsgegevens (AP)

Er zijn wettelijke regels zodat je persoonsgegevens beschermd worden. De autoriteit persoonsgegevens doet onderzoek naar dataleks en gaan aan de slag met privacyklachten. Er werken op dit moment 180 mensen en zijn aan het uitbreidennaar 400 werknemers. Als je vermoedt dat je persoonsgegevens niet op de juiste manier zijn verwerkt kan je een klacht indienen. Als je daaraan twijfelt kun je ze gratis bellen op 088-1805 250. Een datalek kun je melden via https://datalekken.autoriteitpersoonsgegevens.nl

Wat gebeurt er als een bedrijf de privacywet overtreedt?

Een bedrijf die je persoonsgegevens niet goed beschermt kan twee soorten boetes krijgen. Bij belangrijke verplichtingen kan dit oplopen tot 20 miljoen euro of 4% van de omzet bij grote bedrijven.

Zijn mijn data gelekt?

Wil jij weten of jouw gegevens gelekt zijn op basis van je telefoonnummer? Je kunt het opzoeken op benikerbij.nl. Dit is een betrouwbare website waarbij een ethische hacker samenwerkt met de Autoriteit Persoonsgegevens.

Hoe zorg ik goed voor mijn gegevens?

Zorg dat je je identiteitsbewijs beschermt. Met de app kopieID kun je een veilige digitale kopie maken als een bedrijf hierom vraagt. Deze app is door de overheid gemaakt. Je streept gevoelige informatie weg en brengt een watermerk aan waar het doel van de kopie op staat. Zo kan een crimineel je identiteit niet gebruiken bij het afsluiten van een lening.
 

Hoe zorg ik voor mijn mentale gezondheid?

Het is helpend om je voldoende te beveiligen voor cybercriminaliteit. Tegelijk kun je je er zoveel mee bezig houden dat je erover gaat piekeren en er te achterdochtig van wordt. Ga er eens twee keer een avond voor zitten om te kijken of je je persoonsgegevens goed beschermt.  Zodra je de belangrijkste maatregelen hebt genomen kun je je gerust weer richten op de dingen die je leuk vindt en je ontspanning geven. 

Boekentip

Ik weet je wachtwoord – Daniël Verlaan (onder andere gebruikt als bron voor dit artikel)

Ik wil meehelpen

Ben jij bereid om samen met ons de inhoud te verbeteren?