Terug naar homepagina van bijzondere ervaringen

Jaloers zijn

"Ik weet het vrijwel zeker, zij heeft achter mijn rug om seks met andere mannen."
 
Ontrouw of vreemdgaan komt veel voor in relaties. Ook al hebben partners vaak de afspraak dat dat niet de bedoeling is. Er kunnen goede redenen zijn om te twijfelen aan de trouw van je vriend of vriendin. Misschien heb je het al vaker meegemaakt. Of misschien doet je partner geheimzinnig, en zie je hem flirten met anderen. Je vraagt je af: doet hij iets met anderen, achter je rug om? Een hele normale vraag.
 
We zijn allemaal wel eens jaloers. Het is een normaal gevoel wanneer je denkt dat een relatie – die belangrijk voor je is – bedreigd wordt. ‘ontrouw’, ‘wanen’, ‘waan’

Wanneer gaat jaloersheid te ver?

Je kunt op meerdere manieren jaloers zijn. Sommigen voelen jaloezie bij ieder contact dat hun partner heeft. Anderen zijn bezorgd dat hun vriendin uiteindelijk een andere man leuker zal vinden en hen daarvoor in de steek laat (onzekerheid en verlatingsangst). Dat gaat over de toekomst. Maar je kunt ook overtuigd zijn dat het nu al gebeurt: zij doet al dingen achter mijn rug om!
 
Dit laatste kan erg naar zijn om te denken. Het zorgt vaak voor stress, en moeite om nog met andere dingen bezig te zijn. Je kunt je vriendin gaan proberen te betrappen. Dit is logisch, maar het kan ook te ver gaan. Dat het te ver gaat herken je zo:
 

  • Je vrienden of familie die je erover vertelt denken dat je ongelijk hebt.
  • Je trekt conclusies op basis van kleine signalen (zij was iets te laat thuis, haar kleren zaten scheef, ze reageerde niet snel op je appje, etc.).
  • Er zijn geen grote signalen van ontrouw die iedereen overtuigend vindt (zoals duidelijke en terugkerende leugens), maar jij ziet wel voortdurend bewijs.
  • Je zit klem in gedachten en met misschien ook beelden in je hoofd over hoe de ander vreemdgaat.
  • Je probeert de ander te betrappen en je blijft dat proberen, ook al lukt het nog niet (in diens telefoon en e-mails kijken, volgen, onverwachts bellen, etc.).
  • Je bent zo boos dat je de ander bijna iets gaat aandoen.

Tips bij overmatige jaloezie

  • Stop met controleren. Laat het los. Je hoeft geen zekerheid te hebben.
  • Probeer weer te vertrouwen en de onzekerheid te verdragen.
  • Praat hierover met je partner.
  • Als drugs of alcohol of andere mogelijke factoren stress of ontregeling geven -> probeer even goed op je gezondheid te letten.

Ik wil meehelpen

Ben jij bereid om samen met ons de inhoud te verbeteren?