Terug naar homepagina van bijzondere ervaringen

Grote ideeën over jezelf

210608_grote ideeen

Je hebt het gevoel zomaar veel meer zelfvertrouwen te hebben dan vroeger en het idee dat je ook veel bijzonderder bent dat ooit gedacht. Je hebt een nieuw talent ontdekt die anderen niet hebben, of een ingeving die vast waar moet zijn. We noemen dat ook wel grote of overwaardige ideeën.  

Veel mensen herkennen wel eens overwaardige ideeën over zichzelf. Dromend over wat je later wilt bereiken en wie je wil zijn, of jezelf zien ontwikkelen tot een krachtig en getalenteerd persoon. Het is heel fijn om veel zelfvertrouwen te hebben. Het helpt je om je positief te voelen, fijne contacten te hebben met andere mensen en met voldoening je werk te doen. Vaak durven mensen met veel zelfvertrouwen meer dingen te doen dan mensen die minder zelfvertrouwen hebben.  

Vaak wisselen die ideeën over onszelf enigszins in verschillende situaties. Waar je je meer op je gemak voelt zul je waarschijnlijk beter over jezelf denken en wanneer je iets doet wat je nog niet in de vingers hebt zul je meer onzeker zijn en denken dat je het misschien niet kunt. 

Wanneer zijn grote ideeën over onszelf niet-helpend?

Soms kun je zo vol zijn van een groots idee, dat je hier regelmatig over praat en adviezen geeft aan anderen omdat je het naar je idee beter weet dan de anderen. Andere mensen kunnen dat soms vervelend vinden, vooral als er niet om is gevraagd. Je raakt dat minder afgestemd met andere mensen. Waar zelfvertrouwen vaak samengaat met leuke contacten met vrienden, kunnen grote ideeën voor verwijdering met anderen zorgen. 

Soms kun je zoveel zelfvertrouwen hebben dat je veel meer durft. De rem gaat er sneller af en werkt minder goed, waardoor je minder stilstaat bij de consequenties van je acties. Je kunt dan in gevaar komen. Mogelijk heb je het idee de consequenties te overzien, terwijl veel mensen met hetzelfde gedrag schade oplopen. Het risico op ongelukken wordt dan groter.  

Ervaringen

Toen Ike 18 was begon hij zich steeds zelfverzekerder te voelen en maakte hij grootse plannen. Bekijk het verhaal van Ike:

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

Hoe kan het dat je soms zo vol kan zijn van een groot idee?

We maken in onze overtuigingen vaak een afweging over hoe realistisch deze overtuiging is. Maar als we sterke emoties hebben, dan wordt dat wat moeilijker. Als we angstig of verdrietig zijn redeneren we vaak naar de pessimistische kant en als we erg blij zijn redeneren we vaak optimistisch. Dit herkennen we allemaal. 

Grote ideeën kunnen soms ook een verbloeming zijn van gevoelens van eenzaamheid en machteloosheid. Waar je jezelf misschien eigenlijk niet oké vindt, lijkt het soms helpend om juist een groots beeld van jezelf neer te zetten, dat eigenlijk niet realistisch is vergeleken met andere mensen. Ook lijkt het te helpen om zo toch positief naar de toekomst te kijken en zo meer grip te krijgen op negatieve gevoelens. Vaak komen overwaardige ideeën op als we ons wat kwetsbaarder voelen. Bijvoorbeeld bij onvoldoende slaap, veel gebruik van drugs en alcohol en na een stressvolle gebeurtenis. 

Wat kan ik doen bij een overwaardig idee?

  • Probeer een vast slaapritme op te bouwen.
  • Vermijd alcohol en drugs. 
  • Zoek vrienden op.  
  • Doe leuke dingen met andere mensen en luister ook naar hun verhaal. 
  • Wees je ervan bewust dat buitenmenselijke krachten naast fijn ook gevaarlijk kunnen zijn. Maak daarin een eerlijke afweging. 

Meer hulp nodig bij overwaardige ideeën?

EDI-teams

Deze teams zijn specialist in bijzondere ervaringen. Je kunt contact zoeken. Bijvoorbeeld voor hulp of een assessment (beoordeling van je bijzondere ervaringen).

Waarvoor kun je terecht bij een EDI-team?

EDI staat voor ‘Early Detection and Intervention’. Deze teams vallen onder de GGZ, en er werken speciaal opgeleide psychologen.

Je kunt een eenmalige afspraak maken om te praten over jouw bijzondere ervaringen. Indien nodig en gewenst, kun je ook behandeling krijgen. Dit vermindert stress en zorgen, of het voorkomt dat jouw nare belevingen erger worden. Je kunt naar een Bijzondere Ervaringen (EDI) team verwezen worden door een huisarts, maar je kunt vaak zelf ook even bellen om te horen hoe het daar werkt.

Als je belt is er kans dat je het secretariaat van een bredere afdeling aan de telefoon krijgt. Maak dan duidelijk dat je iemand wil spreken van het EDI-team (of ‘vroegdetectie’ of ‘vroegsignalering’).

Ik wil meehelpen

Ben jij bereid om samen met ons de inhoud te verbeteren?