Terug naar homepagina van bijzondere ervaringen

Gedachten-onttrekking

210608_gedachtenonttrekking

Veel mensen hebben weleens de ervaring dat ze tijdelijk niet meer helder kunnen denken. Soms noemen mensen dat een black-out. Zo’n tijdelijke afname van gedachten is normaal als je bijvoorbeeld vermoeid, somber of gestresst bent. Als je niet helder kunt denken en je hoofd leeg voelt kun je het idee krijgen dat er iemand anders moet zijn die de gedachten uit je hoofd haalt. Als je dat idee hebt noemen we dat ‘gedachten-onttrekking’. 

Kan iemand anders gedachten uit mijn hoofd halen?

Belangrijk om te weten is dat niemand gedachten uit je hoofd kan halen. Tijdelijk niet kunnen nadenken is onschuldig en gaat vanzelf weer voorbij. Vaak hangt het samen met vermoeidheid, stress, somberheid of angst. Soms kun je gaan denken dat anderen op de hoogte zijn van jouw gedachten. Maar dat is onmogelijk, anderen kunnen er hoogstens naar raden doordat ze je goed kennen, en door goed naar je manier van doen te kijken. Jouw gedachten zijn privé. Niemand kan weten wat jij denkt, behalve als je anderen daarover vertelt. En je gedachten wegpakken of stelen kunnen andere mensen dus zeker niet.  

Ervaring

Bekijk het verhaal van Marijke: "Als ik in bed lag had ik een soort fantasie dat klasgenoten buiten met een soort machine mijn gedachten konden horen."

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

Wat als ik het idee heb dat iemand gedachten uit mijn hoofd haalt?

  • Als het idee bij je opkomt dat iemand gedachten uit je hoofd haalt, bedenk dan dat er waarschijnlijk een andere, meer geruststellende verklaring is. Vaak is deze logischer. Bespreek eens met een vriend of vriendin wat hij/zij ervan denkt. 
  • Ben je misschien moe of voel je je gespannen? Tijdelijk niet helder meer kunnen denken is normaal en komt bij veel mensen wel eens voor. Als je er niet te veel aandacht aan besteedt gaat het vanzelf over. Soms helpt het om te accepteren dat je even wat minder helder denkt, wetende dat je straks weer helderder kunt denken. Kijk of het lukt om je aandacht op iets anders te richten. Bijvoorbeeld op je zintuigen. Wat zie je, hoor je, wat ruik je of wat proef je?  
  • Je ervaart vaak meer controle over je gedachten als je in goede conditie bent. Je lichamelijke en geestelijke conditie kun je verbeteren door goed te slapen, te bewegen, gezond te eten en activiteiten te doen die voldoening geven. 
  • Het is ook beter geen drugs te gebruiken omdat die de ervaringen soms kunnen versterken. 

Do's en dont's

DO:
- Accepteren dat je even niet helder kan denken. 
- Je conditie verbeteren. 
- Je aandacht richten op iets dat prettig en veilig aanvoelt. 

DON'T 
- Binnen blijven. 
- Mensen uit de weg gaan. 
- Drugs gebruiken. 

Meer hulp nodig bij gedachten-onttrekking?

EDI-teams

Deze teams zijn specialist in bijzondere ervaringen. Je kunt contact zoeken. Bijvoorbeeld voor hulp of een assessment (beoordeling van je bijzondere ervaringen).

Waarvoor kun je terecht bij een EDI-team?

EDI staat voor ‘Early Detection and Intervention’. Deze teams vallen onder de GGZ, en er werken speciaal opgeleide psychologen.

Je kunt een eenmalige afspraak maken om te praten over jouw bijzondere ervaringen. Indien nodig en gewenst, kun je ook behandeling krijgen. Dit vermindert stress en zorgen, of het voorkomt dat jouw nare belevingen erger worden. Je kunt naar een Bijzondere Ervaringen (EDI) team verwezen worden door een huisarts, maar je kunt vaak zelf ook even bellen om te horen hoe het daar werkt.

Als je belt is er kans dat je het secretariaat van een bredere afdeling aan de telefoon krijgt. Maak dan duidelijk dat je iemand wil spreken van het EDI-team (of ‘vroegdetectie’ of ‘vroegsignalering’).

Ik wil meehelpen

Ben jij bereid om samen met ons de inhoud te verbeteren?