Terug naar homepagina van bijzondere ervaringen

Gedachten-inbrenging

Veel mensen hebben weleens de ervaring dat ze ineens moeten denken aan iets vreemds, bijvoorbeeld dat je iemand pijn doet. Dit noemen we ook wel intrusies of mind-pops. Het kunnen ook gedachten zijn dat je iets schaamtevols doet of iets seksueels wat je helemaal niet wil. Je snapt soms niet hoe het komt dat je hieraan moet denken.  

Soms zijn deze gedachten zo vreemd dat je haast niet kunt geloven dat ze bij jou vandaan komen. Je krijgt misschien het idee dat iemand anders deze in je hoofd stopt. Of ze voelen echt niet als van jezelf. Als je die ervaring hebt, noemen we dat gedachten-inbrenging.  

02 GIF bij ZZD mindpops

Waar komen die rare gedachten vandaan?

Deze ‘vreemde’ mind-pops zijn heel normaal. Het hebben van deze gedachten wil niet zeggen dat er iets raars met je aan de hand is. Gedachten komen en gaan. We kunnen ze niet voor 100% controleren.  

Belangrijk om te weten is dat niemand gedachten in je hoofd kan stoppen. Vreemde gedachten heeft iedereen weleens. Ze zijn onschuldig en ongevaarlijk. Ook langdurig de ervaring hebben dat je gedachten niet van jezelf zijn betekent niet dat iemand anders die gedachten in je hoofd stopt. Bij sommige mensen gaat er iets mis in de informatieverwerking van de hersenen, waardoor ze bijvoorbeeld hun gedachten, gevoelens of lichamelijke gewaarwordingen gaan ervaren alsof ze niet van henzelf zijn. Maar dat zijn ze wel. Lees hoe dit gevoek van je overgenomen voelen kan ontstaan

Wat kan ik doen bij 'vreemde' gedachten?

  • Ben je misschien moe of voel je je gespannen? Vreemde gedachten hebben is een normaal, veelvoorkomend verschijnsel. Wanneer je er niet teveel aandacht aan besteedt gaan ze vanzelf over.  
  • Als het idee bij je opkomt dat iemand gedachten in je hoofd stopt, bedenk dan dat er waarschijnlijk een andere, en meer geruststellende, verklaring is. 
  • Je ervaart vaak meer controle over je gedachten als je in goede conditie bent. Je lichamelijke en geestelijke conditie kun je verbeteren door goed te slapen, te bewegen, gezond te eten en leuke en voldoening-gevende activiteiten te doen. 
  • Het is ook beter geen drugs te gebruiken omdat die de ervaringen soms kunnen versterken. 

Do’s & don’ts

DO 

  • Checken bij andere mensen of ze ook wel eens plotselinge gedachten hebben 
  • Minimaal twee andere verklaringen bedenken voor gebeurtenissen waarbij je deze gedachten hebt. 
  • Blijven doen wat je deed. 

DON'T

  • Drugs gebruiken. 
  • Bij één verklaring blijven.  

Meer hulp nodig bij gedachten-inbrenging?

EDI-teams

Deze teams zijn specialist in bijzondere ervaringen. Je kunt contact zoeken. Bijvoorbeeld voor hulp of een assessment (beoordeling van je bijzondere ervaringen).

Waarvoor kun je terecht bij een EDI-team?

EDI staat voor ‘Early Detection and Intervention’. Deze teams vallen onder de GGZ, en er werken speciaal opgeleide psychologen.

Je kunt een eenmalige afspraak maken om te praten over jouw bijzondere ervaringen. Indien nodig en gewenst, kun je ook behandeling krijgen. Dit vermindert stress en zorgen, of het voorkomt dat jouw nare belevingen erger worden. Je kunt naar een Bijzondere Ervaringen (EDI) team verwezen worden door een huisarts, maar je kunt vaak zelf ook even bellen om te horen hoe het daar werkt.

Als je belt is er kans dat je het secretariaat van een bredere afdeling aan de telefoon krijgt. Maak dan duidelijk dat je iemand wil spreken van het EDI-team (of ‘vroegdetectie’ of ‘vroegsignalering’).

Ik wil meehelpen

Ben jij bereid om samen met ons de inhoud te verbeteren?