Betrouwbare informatie vinden
Ga snel naar:
Waar kun je terecht met je vragen?
- Voor vragen over gezondheid kun je terecht bij je huisarts of tandarts.
- Vragen over psychische dingen kun je stellen aan een psycholoog of psychiater.
- Voor religieuze zaken kun je terecht bij bijvoorbeeld imam, pastoor, dominee of rabbijn.
- Met vragen over telepathische gaven of paranormale activiteiten kun je terecht bij paragnosten, spirituele helers en genezers, en parapsychologische instituten.
Meer tips over informatie en advies krijgen
- Voor websites geldt dat de websites van officiële organisaties over het algemeen zorgvuldig en betrouwbaar zijn.
- Als iemand zegt ‘geheimen’ te kennen, of meer te weten van complotten, neem dan die adviezen niet te serieus.
- De meerderheid heeft in veel gevallen toch gelijk.
- Goede antwoorden helpen om meer grip te krijgen op onszelf en de wereld om ons heen. Brengen de antwoorden je in verwarring en word je er angstiger van, dan is dat geen goed teken. Vraag je je dan af of je wel antwoord krijgt van de juiste persoon. Een antwoord moet je helpen om de dingen beter te begrijpen waardoor je minder angstig wordt.
Hoe herken je een complottheorie
Een complottheorie kun je herkennen aan de hand van deze vragen:
- Wie heeft het bericht geschreven? Waarom heeft deze persoon meer kennis en zeggenschap over dit onderwerp dan andere mensen? Sommige mensen zeggen heel goed te weten hoe de wereld in elkaar zit. Zij geven adviezen en waarschuwingen, maar als je naar hun eigen leven kijkt, dan zie je dat ze zelf best wat problemen hebben. Het lijkt erop dat zij het voor anderen beter weten dan voor zichzelf. De vraag is dan of hun adviezen en waarschuwingen wel zo goed zijn.
- Is er wel één antwoord mogelijk op deze grote maatschappelijke vraag? Vaak wordt in een complottheorie ook één schuldige aangewezen en wordt een reden aangewezen waarom diegene iets zou verzwijgen. Als iemand (die jou advies geeft) zegt het allemaal 100% zeker te weten, dan klopt dit vaak niet. Voor de meeste vragen bestaat namelijk dat geen zeker antwoord. Er zijn altijd onduidelijkheden. Dat hoort bij het leven. Check eens of er te snelle conclusies worden getrokken in een theorie waar eigenlijk nog veel onduidelijkheid over bestaat.
- Word je in verwarring gebracht door foto’s, filmpjes of plaatjes? Soms wordt verwezen naar experts of persoonlijke verhalen. Of wordt oud materiaal gebruikt alsof het actueel is. Of zijn het filmpjes die een sterke emotie oproepen. Dit zijn trucs waardoor je een verhaal sneller als waar aanneemt.
Meer hulp nodig bij complotten?
- Chat, bel, app, of mail met iemand van de MIND Hulplijn (voorheen Korrelatie).
- Praat met je vrienden of familie. Lees meer over hoe je dit aan kunt pakken.
- Praat met iemand in je omgeving of op school.
- Er zijn in Nederland speciale teams (EDI-teams) die helpen bij bijzondere ervaringen. Vind een EDI-team bij jou in de buurt.
- Of zoek contact met je huisarts.