Terug naar homepagina van bijzondere ervaringen

Complotten

Complottheorieën zijn voor veel mensen interessant. Je ontdekt iets speciaals: een schuldige en boosdoenende partij. Een misstand die nog niet aan de kaak is gesteld. En die heel groot is. Een groter plan die de enge toevalligheden verklaart. Dit soort originele ideeën zijn interessant. 

Waarom met complotten bezig zijn?

Misschien is het fijn om over complotten na te denken het geeft een groter doel en betekenis. Ook zijn anderen soms onder de indruk van de ontdekkingen. Het kan dus een positieve ‘status’ geven. En als je er veel tijd aan besteedt, dan wordt het ook steeds meer onderdeel van wie je bent. Dat kan een fijn gevoel geven. Dat je erg zinvol bezig bent, met iets belangrijks.  

Een andere reden om met complotten bezig te zijn, is als verklaring voor narigheid in je leven. Voor lichamelijke of psychische klachten, voor je werk verliezen, of relaties die niet goed gaan. Het geeft dan een duidelijke oorzaak, een schuldige.  

Wie geloven er in complotten?

Als je buiten de boot valt (eenzaam bent) en in een minder fijne situatie leeft (zoals geen werk, weinig geld, of andere tegenslag) dan is de kans groter dat complotten aantrekkelijk voor je zijn.  

De valkuil van complotten

Met complotten bezig zijn kan dus aantrekkelijk zijn. Maar het kan ook onprettig worden. Je voelt je misschien onbegrepen door anderen. Of je voelt je onveilig of zelfs bedreigd. En het is de vraag of dat nodig is. Want bezig zijn met complotten kan verkeerd uitpakken. Je vertrouwt normale informatiebronnen misschien niet meer, en alleen alternatieve websites lijken de waarheid te bieden. Die websites zijn dan ook heel stellig: je behoort tot de mensen die ‘wakker’ zijn. Maar je komt wel klem te zitten. Alles dat het complot tegenspreekt is automatisch onderdeel van het complot. Je krijgt een ‘eenzijdige bril’ op die niet meer bijgestuurd kan worden. Je manier van kijken en denken zit dan vast.  

Psychologie: sociaal contact, flexibiliteit en twijfel zijn gezond

Originele of zeldzame ideeën zijn helemaal prima en juist ook goed! Maar vastzitten in een idee is meestal niet gezond. Kunnen twijfelen en open staan voor meerdere ideeën wel. Ook is het voor de meesten gezond om goed contact met vrienden en familie te hebben. Verder is het goed om je identiteit (wie je bent) op meerdere pijlers te bouwen.  

Hoe blijf ik uit de valkuil van een complottheorie?

  • Houd je vrienden en familie dichtbij en doe samen fijne dingen. 
  • Behoud andere dingen in het leven als onderdeel van wie je bent (andere interesses, hobby’s, werk, school, sport, relaties). 
  • Accepteer dat sommige dingen onzeker zijn. 
  • Zoek niet teveel online naar bevestiging van een complot. 

210629_complotten_do_dont

Meer hulp nodig?

EDI-teams

Deze teams zijn specialist in bijzondere ervaringen. Je kunt contact zoeken. Bijvoorbeeld voor hulp of een assessment (beoordeling van je bijzondere ervaringen).

Waarvoor kun je terecht bij een EDI-team?

EDI staat voor ‘Early Detection and Intervention’. Deze teams vallen onder de GGZ, en er werken speciaal opgeleide psychologen.

Je kunt een eenmalige afspraak maken om te praten over jouw bijzondere ervaringen. Indien nodig en gewenst, kun je ook behandeling krijgen. Dit vermindert stress en zorgen, of het voorkomt dat jouw nare belevingen erger worden. Je kunt naar een Bijzondere Ervaringen (EDI) team verwezen worden door een huisarts, maar je kunt vaak zelf ook even bellen om te horen hoe het daar werkt.

Als je belt is er kans dat je het secretariaat van een bredere afdeling aan de telefoon krijgt. Maak dan duidelijk dat je iemand wil spreken van het EDI-team (of ‘vroegdetectie’ of ‘vroegsignalering’).

Ik wil meehelpen

Ben jij bereid om samen met ons de inhoud te verbeteren?