Dingen zien die er niet zijn

Soms zie ik dingen die andere mensen niet zien, klopt het wat ik zie?’

Dingen zien?

Meestal zie je wat je ziet en snappen je hersenen goed wat je ogen zien.  Maar soms klopt het niet helemaal en kunnen je hersenen zich vergissen. Je ziet bijvoorbeeld iemand, vlekken of een schim staan, maar de mensen om je heen zien dit niet. Daar kan je bang van worden, helemaal wanneer dit vaker gebeurt.

02 BEELD bij ZZD dingen zien die er niet zijn

Wat gebeurt er dan?

De prikkels uit je omgeving komen via je ogen je hersenen binnen. Je hersenen maken hier beelden van en proberen de beelden te snappen. Meestal gaat dit goed, maar soms gaat er iets mis. Je hersenen nemen een loopje met je en je ziet dingen die er in het echt niet zijn. Als je bang bent, is de kans groter dat er iets misgaat.
We noemen dingen die jij ziet maar de mensen om je heen niet, een visuele hallucinatie. Letterlijk betekent hallucineren: dwalen door je hoofd. Uit onderzoek blijkt dat je hersenen die dingen ook echt waarnemen, ook als ze er in het echt niet zijn.
Veel mensen hebben wel eens hallucinaties en het is niet schadelijk of gevaarlijk. Maar het kan wel dat je er bang van wordt en er last van hebt. Wanneer je gaat geloven in wat je ziet en je hoofd hier verhalen bij gaat maken. Dan lijkt het heel groot te worden en word je juist banger. De kans is groot dat je hierdoor slechter gaat slapen en moe wordt, waardoor je weer  meer hallucinaties hebt.

04_hallucinaties

Wat kun je eraan doen?

Laat de angst je niet gek maken. Ga het eens goed na. Klopt het wel wat je ziet? En klopt het wel wat je denkt over wat je ziet? Wat niet helpt is wegkijken, kijk nog eens goed. Doe het licht aan of loop er naar toe. Als het je lukt om het te zien als iets dat je ervaart, maar wat verder niet echt is, word je er ook minder bang van.
Ga ook op onderzoek uit. Wanneer gebeurt dit meestal? Bijvoorbeeld als je moe of gespannen bent, heb je er misschien meer last van dan wanneer je goed uitgerust bent of leuke dingen doet? Of heb je misschien drugs gebruikt? Die kunnen je hersenen ook in de war brengen.

Blijf je er toch last van houden? Dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts. Die kan je verwijzen naar een expert die samen met jou kijkt hoe je ermee om kan gaan. Ook kun je (anomiem) contact opnemen met onze hulpverleners van MIND Korrelatie.

03 dos_donts_dingen zien die er niet zijn