Depersonalisatie en derealisatie

170621_depersonalisatie-derealisatie

“Ik heb van die momenten dat ik me ineens heel vreemd voel, alsof het allemaal niet echt is. Soms lijkt het wel of ik zelf ook niet echt meer ben.”

Als je depersonalisatie ervaart

Ken je het gevoel dat je in de spiegel kijkt en je wordt overvallen door een vreemd gevoel, alsof je de persoon aan de andere kant niet (her)kent. Of jezelf hoort praten, maar het voelt alsof het een vreemde is? Depersonalisatie is een staat waarin je je eigen lichaam ervaart als vreemd, niet vertrouwd of onecht. Je voelt je vervreemd van je eigen lichaam en gevoelens en kunt het idee krijgen dat iemand of iets anders jouw lichaam bestuurt. 

Als je derealisatie ervaart

Het kan ook zijn dat niet jij zelf, maar je omgeving voelt als vreemd, onbekend of onecht. Alsof je leven een film is of dat je in een bubbel zit, waar vanuit je de wereld van een afstand bestudeert. De wereld kan dan plat (tweedimensionaal), raar of onwerkelijk aanvoelen.

Wanneer ervaar je depersonalisatie of derealisatie?

Er is veel onderzoek gedaan naar deze verschijnselen. Bekend is dat ze veel voorkomen en dat jongeren tussen de 15 en 25 jaar hier extra gevoelig voor zijn. Depersonalisatie en derealisatie komen meestal samen voor en lijken ook erg op elkaar.
Bij de meeste mensen zijn deze verschijnselen een gevolg van vermoeidheid of overbelasting door slaaptekort of het gebruik van alcohol of drugs, middelen die je lichaam en hoofd erg vermoeien. Om die reden hebben mensen die fysiek of mentaal ziek zijn vaker last van deze verschijnselen, omdat hun lichaam en hoofd erg overbelast worden. Zelfs bij eerste tekenen van griep of verkoudheid komt dit voor.
Het ervaren van depersonalisatie of derealisatie is absoluut geen teken dat je gek wordt of dat er iets ergs aan de hand is. Wanneer je veel in je hoofd zit en even weinig contact hebt met anderen is de kans groter dat je dit soort ervaringen krijgt. Je bent dan vaak erg naar binnen gericht en raakt het contact met de werkelijkheid even kwijt. Je hebt bijvoorbeeld de hele dag alleen binnen zitten werken, je hebt je laten meeslepen door mooie muziek of je bent helemaal opgegaan in het hebben van seks.

Wat kun je doen aan depersonalisatie en derealisatie?

Wil je dergelijke ervaringen vermijden? Zorg er dan voor dat je genoeg uitrust, voldoende sport, gezond eet en het gebruik van alcohol en drugs vermindert of helemaal vermijdt. Ook helpt het om je aandacht weer meer naar buiten te keren. Ga even naar buiten of verkoel je hoofd en polsen met een plons koud water.
Besef vooral dat deze ervaringen heel normaal en niet bedreigend zijn! Misschien dat je er dan zelfs wel van kan genieten om even los te komen van de werkelijkheid.

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij last van depersonalisatie of derealisatie en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.

03 dos_donts_depers_dereal