Betrekkingsideeën

“Het leek alsof alles over mij ging. Dingen die ik net had gedacht, hoorde ik terug op de radio of las ik in de krant”

Als je denkt dat alles over jou gaat

Je hart is net gebroken en opeens gaan veel nummers op de radio over precies jouw situatie. Of je voelt je onzeker over de outfit die je vanochtend uit de kast hebt getrokken en denkt dat iedereen die naar je kijkt zich afvraagt wat je in godsnaam aan hebt. Wanneer je onzeker bent of een slechte dag hebt, kun je meer last hebben van dit soort gedachten. Als je continu het idee hebt dat dingen over jou gaan, kan dat je angstig en verdrietig maken en ervoor zorgen dat je situaties uit de weg gaat. Het idee dat iets over jou gaat terwijl dat toch niet zo is, komt veel voor. In de psychologie worden die ‘betrekkingsideeën’ genoemd. Jongeren en twintigers zijn hier vaak erg gevoelig voor.

YouTube videos worden niet getoond omdat je social media cookies uitgeschakeld heb. Bekijk hier de video op YouTube of pas hier je Cookie instellingen aan.

Hoe werkt het?

Bij betrekkingsideeën speelt aandacht een belangrijke rol. Emoties hebben hier invloed op. Als we bang zijn merken we meer dingen op die wijzen op mogelijk gevaar. En als je je al onzeker voelt denk je sneller dat een groepje lachende mensen dat je tegenkomt jou uitlacht. Of als je honger hebt, zie je opeens iedereen om je heen eten. Dit noemen we selectieve aandacht. Omdat de informatie past bij hoe je je voelt, lijkt de informatie ook extra belangrijk.
Dopamine is een stof in de hersenen die onze aandacht stuurt. Dopamine zorgt ervoor dat dingen die je aandacht hebben van persoonlijke betekenis lijken te zijn voor jou. Wanneer mensen onder grote druk staan, erg moe zijn of slecht in hun vel zitten kan de afgifte van dopamine ontregelen. Zo kan het lijken alsof alles in de buitenwereld over jou gaat.

Hebben andere mensen dit ook?

Milde betrekkingsideeën hebben wij allemaal. Iedereen kent de ervaring dat je het idee had dat mensen over je stonden te praten of dat er iets gebeurde dat zo op jou van toepassing was, dat je even dacht dat er meer achter zat. Als mensen er niet te veel aandacht aan besteden en het negeren, hebben zij er meestal ook geen last van. Maar als het je erg gaat bezighouden, dan kan het je leven negatief gaan beïnvloeden. Bijvoorbeeld omdat je gaat denken dat er iets of iemand achter zit of dat er iets is dat je heel erg moet doen, of juist niet. 

Wat kun je eraan doen?

Het idee dat dingen speciaal op jou betrekking hebben is dus normaal. Iedereen heeft dit weleens. Dat wil alleen niet zeggen dat het ook waar is. Wat kan helpen is je te bedenken dat het ook niet zo logisch is dat alles en iedereen aandacht besteedt aan jou. De meeste mensen hebben het druk genoeg met hun eigen leven. En het idee dat de radio speciaal voor jou een liedje draait, dat is eigenlijk ook niet zo logisch. Probeer het dus vooral te negeren en verder te gaan met wat je aan het doen was, en kijk of het lukt om je aandacht op andere dingen te richten.

Heb jij hier last van en zou je daar graag eens met iemand over willen praten? Je kunt (anomiem) contact opnemen met onze hulpverleners van MIND Korrelatie.

03 dos_donts_betrekkingideeen