8 tips om te openuppen

Speel jij met het idee jouw verhaal te delen? Te openuppen? Maar weet je nog niet zo goed hoe? Wij hebben 8 tips op een rijtje gezet, die jou hierbij helpen.

marketing-man-person-communication_pexels

1. BEDENK WIE JE JE VERHAAL WIL VERTELLEN
Openuppen betekent jouw verhaal delen. Als je praat over je problemen, ga je je vaak beter voelen. Het is een manier om je problemen te verwerken en als mensen in je omgeving ervan weten, kunnen ze je steunen. Praten kan je doen met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld een vriend, vriendin of je ouders. Of misschien is er op school wel iemand, zoals een vertrouwenspersoon waarbij jij je verhaal kwijt kunt. Wil je je verhaal graag aan de wereld laten weten? Bijvoorbeeld om bij te dragen aan meer openheid over psychische problemen? Lees dan de onderstaande tips.

2.   BEDENK WAT JE WIL VERTELLEN
Waarschijnlijk heb jij een boel te vertellen. Het kan dan best lastig zijn om te bedenken wat je precies wilt vertellen en waar je moet beginnen. Als je dit moeilijk vindt, kun je jezelf een aantal vragen stellen.

  • Wat heeft veel indruk op me gemaakt?
  • Hoe zijn mijn klachten ontstaan en hoe ga ik er nu mee om?
  • Heb ik een boodschap naar mijn lezers of kijkers?

Bedenk goed: alles wat je op internet plaatst, staat daar voor altijd. Denk daarom zelf goed na over wat je wilt delen.

3.    KIES OF JE EENMALIG WAT WILT VERTELLEN OF JE VERHAAL WILT OPDELEN

Misschien heb jij wel zoveel te vertellen dat je één keer je verhaal delen niet voldoende vindt. Bedenk dat je je verhaal ook kan opdelen in stukjes die je één voor één plaatst. Je kan er ook voor kiezen een blog of een vlog bij te gaan houden.
 

4.   STEL JEZELF KORT VOOR 
Wil jij je verhaal breder verspreiden dan vrienden en familie? Dan is het slim om jezelf even kort voor te stellen. Vertel bijvoorbeeld wat over je leeftijd, wat je leuk of niet leuk vindt om te doen en waarom je dit verhaal deelt.

5.    KIES EEN GOEDE TITEL
Een goede titel is belangrijk. Een titel bepaalt vaak of mensen jouw verhaal willen lezen of kijken. Een titel als Lees dit of Mijn verhaal zal mensen niet echt overhalen om meer te gaan lezen. Wat kan helpen is een klein stukje weggeven van wat je wil vertellen, zodat mensen nieuwsgierig worden. Bijvoorbeeld: Door mijn angsten durfde ik de straat niet meer op. Of de boodschap die je wil vertellen: Ik wil hoop geven door te praten over mijn depressie.

6.    MAAK JE VERHAAL NIET TE LANG
Een verhaal wordt beter gelezen als het niet te lang is. Een kort filmpje werkt vaak beter dan een lange. Voeg in een tekst tussenkopjes toe en afbeeldingen die passen bij jouw verhaal.
Om je een richting te geven: maak een tekst niet langer dan maximaal 500 woorden. Een filmpje kan beter niet langer zijn dan 3 minuten.

7.    WEES CREATIEF
Je verhaal vertellen kan op verschillende manieren. Denk aan zingen, dansen, dichten of illustreren.

thehardestclimb_CarolienDrooger

8.    VERSPREID JE VERHAAL
Je kan een eigen blog/vlog bijhouden of jouw blogs/vlogs delen op MINDyoung.nl via deel ervaringsverhaal. Voordeel  van posten op MINDyoung.nl is dat andere jongeren zo makkelijk je verhaal kunnen vinden. Hierdoor heb je een groter bereik, daarnaast kun je het hiervandaan gemakkelijk delen op je social. En wij doen dat ook regelmatig met verhalen die op MINDyoung.nl staan. Bij het verspreiden van je verhaal is het goed om rekening te houden met reacties, zowel positieve als negatieve. Niet iedereen hoeft het natuurlijk met je eens te zijn en reageren mag.

Ervaringsverhaal_screenshot

Genoeg inspiratie opgedaan? Dan zit er nog 1 ding op: openuppen! Succes!

En vergeet je @wijzijnmind niet te taggen 😉?

Meer mind facts