Terug naar homepagina van bijzondere ervaringen

Dingen zien die anderen niet zien

Wat gebeurt er als ik iets zie dat iemand anders niet ziet?

Dingen die je ziet komen via je ogen je hersenen binnen. Je hersenen maken hier beelden van en proberen de beelden te begrijpen. Meestal gaat dit goed, maar soms nemen je hersenen een loopje met je. Je kan dan dingen zien die iemand anders niet ziet. We noemen dit ook wel een visuele hallucinatie. Letterlijk betekent hallucineren: dwalen door je hoofd. Soms vullen je hersenen bepaalde vage prikkels in, waardoor je herkenbare patronen ziet. Dat heet ook wel pareidolie.  

Krijg ik steeds meer hallucinaties?

Veel mensen hebben wel eens een hallucinatie en het is niet schadelijk of gevaarlijk. Bij de meeste mensen gaat het vanzelf weer voorbij. Maar het kan wel dat je er last van hebt en er bang van wordt. Dit kan gebeuren als je gaat geloven in wat je ziet en je er verhalen bij gaat maken. Dan lijkt het heel groot te worden en word je juist banger. De kans is groot dat je hierdoor slechter gaat slapen en moe wordt, waardoor je hersenen vaker een misser maken en je meer hallucinaties krijgt. 

210511_dingen zien_visual

Wat kan ik doen?

Laat de angst je niet gek maken en sta even stil. Klopt het wel wat je ziet en wat je daarover denkt? Wat niet helpt is wegkijken, kijk nog eens extra goed. Doe het licht aan of loop er naartoe. Als dat je lukt, zul je merken dat er niks gebeurt.  
Ga ook op onderzoek uit. Wanneer zie je vooral dingen? Bijvoorbeeld als je moe bent of stress hebt? Of heb je misschien drugs gebruikt? Die kunnen je hersenen ook in de war brengen. 

03 dos_donts_dingen zien die er niet zijn

Meer hulp nodig bij hallucinaties?

Meer informatie

EDI-teams

Deze teams zijn specialist in bijzondere ervaringen. Je kunt contact zoeken. Bijvoorbeeld voor hulp of een assessment (beoordeling van je bijzondere ervaringen).

Waarvoor kun je terecht bij een EDI-team?

EDI staat voor ‘Early Detection and Intervention’. Deze teams vallen onder de GGZ, en er werken speciaal opgeleide psychologen.

Je kunt een eenmalige afspraak maken om te praten over jouw bijzondere ervaringen. Indien nodig en gewenst, kun je ook behandeling krijgen. Dit vermindert stress en zorgen, of het voorkomt dat jouw nare belevingen erger worden. Je kunt naar een Bijzondere Ervaringen (EDI) team verwezen worden door een huisarts, maar je kunt vaak zelf ook even bellen om te horen hoe het daar werkt.

Als je belt is er kans dat je het secretariaat van een bredere afdeling aan de telefoon krijgt. Maak dan duidelijk dat je iemand wil spreken van het EDI-team (of ‘vroegdetectie’ of ‘vroegsignalering’).

Ik wil meehelpen

Ben jij bereid om samen met ons de inhoud te verbeteren?