Terug naar homepagina van bijzondere ervaringen

Zelfwaardering

210527_zelfwaardering

Jezelf een beetje oké vinden is belangrijk. Onzekerheid heeft iedereen wel eens, en dat is helemaal niet erg. Maar als je je wekenlang alleen maar onzeker voelt, of zelfs slecht over jezelf, dan is er wel een probleem. Je kunt dan vastzitten in een cirkel. Je ziet bijvoorbeeld je successen en goede kanten niet meer. Ook maakt onzekerheid (of een lage zelfwaardering) je meer kwetsbaar voor bijzondere ervaringen. Als je onzeker bent denk je bijvoorbeeld sneller: dat anderen boos zijn of je kwaad willen doen,  dat er dreiging is, of dat je bepaalde ervaringen niet aankunt.  

Stel geen hogere eisen aan jezelf dan aan anderen

Als je meer eisen aan jezelf stelt dan aan anderen, dan heet dat: ‘meten met twee maten’. En dat is niet eerlijk. Waarom zou jij meer moeten kunnen dan anderen? Anderen hoeven niet altijd perfect te zijn, en jij ook niet. Je vindt je vrienden nog steeds leuk als ze er een dag wat minder goed uitzien, een keer iets onhandigs doen, of een onvoldoende halen. Dat geldt andersom ook.  

Je mag dingen hebben waar je niet goed in bent

Mensen met een negatief zelfbeeld zijn meestal in hun hoofd de hele tijd bezig met één of twee eigenschappen waarover ze ontevreden zijn. Zoals je lichaam niet mooi vinden. Of wiskunde niet snappen. Of niet heel grappig zijn in gesprek met vrienden. Maar kijk eens goed naar anderen om je heen. Iedereen heeft wel een bepaald kenmerk waarin hij/zij niet goed is. Dat hoort erbij, en ook jij mag iets hebben dat niet zo goed is. Anderen vinden jou er meestal niet minder om, en jij hoeft jezelf er ook niet minder om te vinden.  

Houd oog voor dingen die jij goed kan

Denk niet alleen aan gemaakte fouten of aan minder goede eigenschappen. Ga ook actief na waar jij goed in bent. Ben je misschien behulpzaam? Sportief? Humoristisch? Betrouwbaar? Vraag eens aan iemand anders wat diegene goed aan jou vindt. En terug aan successen die je misschien ooit behaald hebt.  Blijf iedere dag aan je positieve eigenschappen denken. Zo is je zelfwaardering meer in balans.  

Meer hulp nodig bij zelfwaardering?

Meer informatie

Bekijk de tips voor meer zelfvertrouwen van psycholoog Najla  

EDI-teams

Deze teams zijn specialist in bijzondere ervaringen. Je kunt contact zoeken. Bijvoorbeeld voor hulp of een assessment (beoordeling van je bijzondere ervaringen).

Waarvoor kun je terecht bij een EDI-team?

EDI staat voor ‘Early Detection and Intervention’. Deze teams vallen onder de GGZ, en er werken speciaal opgeleide psychologen.

Je kunt een eenmalige afspraak maken om te praten over jouw bijzondere ervaringen. Indien nodig en gewenst, kun je ook behandeling krijgen. Dit vermindert stress en zorgen, of het voorkomt dat jouw nare belevingen erger worden. Je kunt naar een Bijzondere Ervaringen (EDI) team verwezen worden door een huisarts, maar je kunt vaak zelf ook even bellen om te horen hoe het daar werkt.

Als je belt is er kans dat je het secretariaat van een bredere afdeling aan de telefoon krijgt. Maak dan duidelijk dat je iemand wil spreken van het EDI-team (of ‘vroegdetectie’ of ‘vroegsignalering’).

Ik wil meehelpen

Ben jij bereid om samen met ons de inhoud te verbeteren?