Terug naar homepagina van bijzondere ervaringen

Pessimisme

Bij pessimisme wordt een slechte afloop verwacht. Het tegenovergestelde is optimisme: de verwachting op een goede afloop. Iedereen herkent wel iets van optimisme en pessimisme. Vaak heeft zowel de optimist als de pessimist ongelijk, beiden overschatten hun verwachting. Misschien denk je: je kunt beter pessimistisch zijn, dan valt het altijd mee. Maar dit klopt niet.  

Vaak wordt je gedrag gestuurd door de verwachting die je hebt. Als Nina verwacht dat er vast leuke mensen bij de verjaardag, zal ze er naartoe gaan. Maar bij de verwachting dat er niemand zal zijn om mee te praten, zal ze misschien afzeggen. Pessimisten ondernemen minder en hebben daardoor minder vaak succes dan optimisten die overal aan beginnen. 

210603__pessimisme

Hoe ontstaat pessimisme?

Pessimisme kan een familietrekje zijn, maar meestal is het aangeleerd. Eerdere teleurstellende ervaringen kunnen ervoor zorgen dat je verwacht dat je in de toekomst weer teleurgesteld zal worden. Om teleurstellingen te voorkomen, ga je nieuwe situaties en eventuele leuke activiteiten uit de weg. Zo word je steeds minder actief. 

Wat gebeurt er bij pessimisme?

Bij pessimisme wordt een negatieve kleur gegeven aan feiten. Feiten zijn gebeurtenissen waar geen discussie over bestaat: je kunt ze waarnemen, filmen of opmeten. Interpretaties gaan verder en vaak kunnen mensen daar van mening over verschillen. Een voorbeeld is een man in de regen met een lange jas (feit). Iemand kan zeggen: “die man die daar alleen in de regen staat is in de steek gelaten door zijn vriendin”. Er wordt dan een negatieve invulling gegeven (‘hij is in de steek gelaten”) aan het feit dat er een man in de regen staat. Misschien is het wel zo dat de man van regen houdt en is hij juist om die reden gaan wandelen. Een andere interpretatie zou zijn dat hij juist staat te wachten op zijn vriendin om iets leuks te gaan doen.  

Wat kan ik doen als ik vaak pessimistisch denk?

Goed dat je het bij jezelf herkent. Probeer te signaleren wanneer je een negatieve invulling geeft aan feiten. Ga terug naar wat er feitelijk gebeurt: wat zou er op camera te zien zijn? Check dan wat jouw invulling is. Hoe kun je hier ook op een positieve of neutrale manier naar kijken? Je kunt dit ook oefenen met iemand anders: hoe kijkt diegene naar dezelfde feiten? 

210630_pessimisme_do_dont

Meer hulp nodig bij pessimisme

Ik wil meehelpen

Ben jij bereid om samen met ons de inhoud te verbeteren?