Terug naar homepagina van bijzondere ervaringen

Pareidolie - als vormen mensen of wezens worden

Waarom je in onduidelijke situaties 'mensen' of 'wezens' kunt zien

Ons brein is steeds bezig om te proberen patronen te herkennen in de dingen die we waarnemen. Voor mensen zijn andere mensen erg belangrijk en daarom probeert  ons brein steeds uit te zoeken of er anderen in de buurt zijn, vooral in onduidelijke situaties.   

Ons brein is daarnaast ook op zoek naar patronen die op gevaar kunnen wijzen. Want graag herkennen we de bedreiging op tijd zodat we kunnen vechten of vluchten. Het is minder erg om een keer te vaak te vechten of vluchten dan een keer te weinig. Pareidolie ontstaat dus uit zogenaamde ‘foutpositieven’ van de menselijke patroonherkenning.  Dit zijn allemaal heel herkenbare situaties voor de meeste mensen en komt vaak voor. Het zijn geen hallucinaties of een teken dat er iets mis met je is. 

210603__pareiolie

Voorbeelden van pareidolie

  • in de schemering lijken we allerlei gezichten te zien 
  • struiken worden enge mannen  
  • wolken worden gezichten en gestalten  
  • kraken van de treden betekent dat er iemand loopt  
  • wind klinkt soms als zuchten of huilen; het lijkt alsof we geroepen worden

Hoe pareidolie een probleem kan worden

Het verschijnsel pareidolie is dus heel normaal en hoort bij ons als mens. Het is onschuldig en ongevaarlijk. Maar toch kun je ervan schrikken, zeker als je slecht in je vel zit. Vaak geeft pareidolie maar een kort moment van verwarring. Dan kun je door erop af te gaan en nog eens goed te kijken al gauw ontdekken dat je waarneming niet klopte. Maar als je het zo eng vindt dat je dit niet meer durft, dan lukt het soms ook niet meer om jezelf gerust te stellen. Je vlucht bijvoorbeeld of durft niet meer in het donker langs die ene ruimte met die spiegel te lopen. En hoe meer je alert bent op nieuwe waarnemingen, hoe waarschijnlijker dat je die ook gaat krijgen (selectieve aandacht). Je gaat misschien zelfs denken dat er een inbreker kan zijn of een geest in huis zit. In alle stress die je hierdoor voelt lijkt het misschien te gevaarlijk om je waarneming eens rustig en goed te onderzoeken.  

Je bent dan in de valkuil van negatieve betekenis en vermijding terecht gekomen.  

Tips bij pareidolie

  • Onderzoek je eigen waarneming en speel ermee. Doe het licht wisselend aan en uit, loop op verschillende manieren langs die enge spiegel, enzovoorts. Bekijk hoe je gedaanten kunt zien in bepaalde situaties die weer verdwijnen als je iets verandert. Leer je eigen waarneming dus beter kennen. Stap op de onduidelijke dingen af om ze beter te onderzoeken. Het is volledig ongevaarlijk.  
  • Deel je ervaringen met iemand die je vertrouwt, maar probeer die persoon niet over te halen van jouw inschatting van het gevaar. Maak je eigen veiligheid ook niet afhankelijk van het bijzijn van de ander. En sta open voor een ander perspectief.  
  • Oefen met positieve betekenissen bedenken. Klik hier [positieve betekenis] voor meer informatie daarover.  
  • Waarneming wordt sneller beangstigend als je slechts slaapt of slecht in je vel zit. Klik hier [slaap] voor werken aan beter slapen en hier [positief en fijn voelen] voor werken aan je stemming.  

210630_Pareidolie_do_dont

Meer hulp nodig bij bijzondere ervaringen?

EDI-teams

Deze teams zijn specialist in bijzondere ervaringen. Je kunt contact zoeken. Bijvoorbeeld voor hulp of een assessment (beoordeling van je bijzondere ervaringen).

Waarvoor kun je terecht bij een EDI-team?

EDI staat voor ‘Early Detection and Intervention’. Deze teams vallen onder de GGZ, en er werken speciaal opgeleide psychologen.

Je kunt een eenmalige afspraak maken om te praten over jouw bijzondere ervaringen. Indien nodig en gewenst, kun je ook behandeling krijgen. Dit vermindert stress en zorgen, of het voorkomt dat jouw nare belevingen erger worden. Je kunt naar een Bijzondere Ervaringen (EDI) team verwezen worden door een huisarts, maar je kunt vaak zelf ook even bellen om te horen hoe het daar werkt.

Als je belt is er kans dat je het secretariaat van een bredere afdeling aan de telefoon krijgt. Maak dan duidelijk dat je iemand wil spreken van het EDI-team (of ‘vroegdetectie’ of ‘vroegsignalering’).

Ik wil meehelpen

Ben jij bereid om samen met ons de inhoud te verbeteren?